vrijdag 1 november 2019

Tekenmaterialen: Kleurpotloden


Als je ervoor kiest om je plattegronden in te kleuren met kleurpotloden, heb ik wat handigheidjes voor je.

* Met kleurpotloden werk je vanuit lichte kleuren: je begint met de lichte kleuren en werkt daar de donkere kleuren overheen.

* Ze zijn lastig uit te gummen. Maar als je een gum in stukjes snijdt, dan krijgt de gum een scherpe kant waarmee wel enigszins te gummen is.

* Kleurpotloden zijn het mooiste als je ze in meerdere lagen over elkaar zet. Dat geeft diepte aan je tekening. Kies bijvoorbeeld wanneer je een geel vlak wilt maken, twee verschillende gelen: een koude en een warme en zet deze over elkaar.

* Druk je harder op een kleurpotlood, dan wordt de kleur donkerder. Druk je zachter dan wordt de kleur lichter. Hiermee maak je accenten.

* Evenals met verf kun je kleurpotloden ook mengen. Zet een blauwe over een gele kleur en je krijgt groen. Zo kun je proberen om de kleuren die je adviseert aan je klant heel dicht te benaderen. Probeer de kleur van bv een vloer te ontleden: welke kleuren zitten er allemaal in? (hiervoor kun je de codering gebruiken op de Histor waaier, dan zie je welke kleuren er in een kleur zitten) En gebruik die potloden dan over elkaar heen om de kleur te mengen. Alle kleuren zijn immers opgebouwd uit geel, rood en blauw.

* Goede kleurpotloden worden gemaakt door Derwent Coloursoft en Faber Castell Polychromos.

Het kost wat meer tijd om met kleurpotloden te werken dan met bijvoorbeeld markers. Maar als je er handigheid in hebt gekregen, kun je hele mooie, waarheidsgetrouwe plattegronden maken!

Geen opmerkingen:

Kleurenverrassing 4