Ik krijg veel vragen over tekenmaterialen: welke werken prettig, wat heb je nodig ed. Daarom nu een uiteenzetting van de materialen die ik zelf gebruik.
Voor het opzetten van een plattegrond, de basistekening, zijn (vul)potloden fijn. Op potloden en ook op vullingen voor vulpotloden staat een aanduiding van de hardheid van het product. HB bijvoorbeeld is een gemiddeld hard/zacht potlood. H potloden zijn harde potloden, zij geven een strakke, licht grijze lijn. Hoe hoger het cijfer dat voor de H staat, hoe harder het potlood.
B potloden zijn zachte potloden, zij geven een wat lossere en donkere lijn. Deze zijn makkelijk uit te vegen met je vingers. Dat is meteen de reden waarom deze niet zo fijn zijn voor interieurtekenwerk: je veegt snel je hele calquepapier grijs. Ik kies graag voor 2H of 4H. Ik begin altijd te tekenen op millimeterpapier. Dat is dan mijn basis tekening. Daarna trek ik deze over op calquepapier.
Tip: voor makkelijk schaaltekenen is een schaallineaal ideaal!!
De potloodlijnen trek je altijd over met een stift of een fineliner. Dat heeft veel meer presentatie waarde, dan alleen een potlood tekening. Is ook professioneler richting je klanten. Fineliners willen nog wel eens vlekken... heel lastig. Ik heb heel wat stiftjes uitgeprobeerd voordat ik de beste had gevonden (voor mij dan, voor jou kan het weer een andere zijn). Ik werk met fineliners van Faber Castell, Ecco Pigment. Daar heb ik verschillende diktes van 0.1, 0.3 en 0.5. In je tekening kun je dan bijvoorbeeld de buitenmuren tekenen met 0.5, de binnenmuren met 0.3 en de details met 0.1 .
Deze stiften zijn watervast. Heel belangrijk voor als je met markers gaat inkleuren!! Zorg altijd voor watervaste stiften zodat niet je hele tekening vlekkerig wordt. Steadtler heeft ook fijne pigment liners.
Het is even oefenen om uiteindelijk snel te kunnen tekenen met deze stiften. Maar hoe meer je tekent, hoe beter het zal gaan!!
Als docent van interieurvakken bij NTI krijg ik veel vragen. Een aantal daarvan vind je beantwoord in dit blog. Ook laat ik projecten, interessante boeken en andere fijne vondsten langskomen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
-
Hieronder in een aantal foto's een makkelijke manier om een basisplattegrond te tekenen. Benodigdheden: Millimeter papier Calquepapi...
-
Millimeter papier is erg fijn om te gebruiken voor je plattegronden. Je kunt afmetingen goed weergeven en de vele lijntjes helpende b...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten